Monday, July 03, 2006

Linux : Ubuntu 6.06 Dapper Drake
GSM : XL Xplore
Mobile : Sony Ericsson T610
using Bluetooth (Dial Up Network/DUN) service

Create new file /etc/ppp/peers/xlgprs

connect "/usr/sbin/chat -v -f /etc/chatscripts/xlgprs"
usepeerdns
noauth
defaultroute
noipdefault
nocrtscts
nocdtrcts
modem
/dev/rfcomm0
115200
user "xlgprs"


File /etc/ppp/pap-secrets, add this line at the end of the file.
"xlgprs" * "proxl"



Create new file /etc/chatscripts/xlgprs

TIMEOUT 60
ABORT ERROR
ABORT BUSY
ABORT VOICE
ABORT "NO CARRIER"
ABORT "NO DIALTONE"
ABORT "NO DIAL TONE"
ABORT "NO ANSWER"
"" "ATZ"
"" "AT&FH0M0"
OK AT+cgdcont=1,"IP","www.xlgprs.net"
OK-AT-OK "ATDT*99***1#"
TIMEOUT 75
CONNECT


"AT&FH0M0" is specific for SE T610.

Prepare your bluetooth connection, so your computer can see your SE T610.
Some commands need root priviledge.
Search for device and channel for Dial-Up Network.
$ sdptool search DUN

In my case, the device is 00:0F:DE:04:6F:0E
and the channel is 1.

We'll use rfcomm0 . So release old connection, if any.
$ rfcomm release 0

Bind the device, use sdptool's result.
$ rfcomm bind 0 00:0F:DE:04:6F:0E 1 

Next, we need to pair your computer and your SE T610.
Well, I don't know how to do it better. Please advice ....
But we need to open xhost security.
$ xhost +

Place the PIN at the handset.
Match the Bluetooth PIN at the Ubuntu.
$ cat < /dev/rfcomm0


Control-C to back to prompt.
Then close the X security.
$ xhost -


Then call the pppd
$ pppd call xlgprs


Happy surfing ....

6 comments:

Anonymous said...

Mas, saya udah cobain sama persis ama panduannya. tapi koq koneksinya cuma bisa tahan 2 menit ya?

mige said...

Bos ... Itu kayaknya dari XLnya. Jadi mesti redial setiap 2 menit. Dulu sih nggak begitu.

Anonymous said...

Sori mas mige, lupa ngasi tau, dicobain di Winx tahan berjam-jam (dl limit-nya aja yang terbatas..) tp udah gak pake lg ya? trims.

mige said...

Bos .. Coba lihat di /var/log/syslog ..sesaat setelah koneksi mati .. Biasanya ada keterangan kenapa koneksinya mati.
Pengalaman saya biasanya karena masalah LCP.
Jadi di file /etc/ppp/peers/xlgprs coba tambahin satu baris/kata : silent

DeathseaL said...

Saya pake Linux EeePC Asus, Linux nya termasuk distro apa ya?
gimana cara setting nya supaya bisa masuk in command2x di atas

Terimakasih

mige said...

Whoaa ... Punya Asus Eee yaa ...
Coba cek aja apa ada program untuk support - bluetooth misalnya bluez-utils,
- pppd

Saya sendiri pake Ubuntu. Kurang tahu apa Ubuntu bisa diinstall di Eee.

Kalo boleh tahu spec Asus Eee (cpu,memory,hardisk,vga,dll) dan harganya ?